O alta afectiune care apare la atat la adulti cat si la copii este amigdalita. Aceasta consta in inflamarea amigdalelor ca urmare a expunerii la factorii de risc. Amigdalele sunt doua mase de tesut ovale, localizate in spatele gatului, de o parte si de alta a acestuia.

Prinicipalele cauze care conduc la inflamatia amigdalelor sunt conectate cu infectia cu un virus comun sau infectiile bacteriene. Pentru amigdalita tratament se poate apela la o interventie chirurgicala sau la medicamente.

Amigdalita apare mai ales la prescolari si preadolescenti si mai rar la adulti. Se manifesta ca o raceala mai intensa sau gripa si se recunoaste dupa o serie de simptome. Printre acestea se numara: inrosirea si inflamarea amigdalelor, durere in gat, febra, dificultati la inghitire, pete albe sau galbene la nivelul amigdalelor, gat intepenit si cefalee.

Semnele care conduc la diagnosticarea amigdalitei la copiii foarte mici sunt iritabilitatea si saliva care se va prelinge din gura, precum si refuzul de a manca.

Primii pasi pe care ii poti face pentru a identifica daca copilul tau sufera de amigdalita este sa contactezi un medic daca durerea in gat continua mai mult de 2 zile si copilul prezinta in continuare dificultati la inghitire. Simptomele precum obseala, dificultatile de respiratie sau prelingerea salivei nu vor trebui ignorate, iar vizita la medicul de familie sau la cel ORL-ist este recomandata cat mai rapid.

Printre factorii de risc care accelereaza sansele de declansare a amigdalitei se numara: varsta si expunerea la germeni. In ceea ce priveste varsta, copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani sunt cei mai predispusi sa se imbolnaveasca de amigdalita de natura bacteriana, iar cei mai mici sunt mai predispusi la cea de natura virala. Copiii care au inceput sa mearga la scoala sunt foarte mult in contact cu ceilalti si de aceea au sanse mai ridicate sa preia virusurile si bacteriile din aer, prin contact direct.

Cele mai des intalnite complicatii apar la copii cu varsta de pana la 4 ani, in cazul carora amigdalele sunt inflamate in mod frecvent si provoaca diverse efecte in organism. Printre aceste complicatii se numara: dificultatile la respiratie sau respiratia intrerupta, infectiile la nivelul tesuturilor care inconjoara amigdalele, acumulari de puroi in spatele amigdalelor si infectiile in gat.

In situatia in care amigdalita este cauzata de streptococii din grupul A sau de alte tulpine ale bacteriilor streptococice, copilul poate manifesta simptome mai grave, precum febra reumatica sau glomerulonefrita poststreptococica. Prima dintre acestea afecteaza inima, articulatiile si tesuturile, pe cand cea de-a doua apare la nivelul rinichilor. Pacientul va avea astfel probleme cu eliminarea deseurilor si a fluidelor.

Pentru a diagnostica amigdalita, medicul ORL-ist va face o serie de investigatii. Mai intai va incepe examenul clinic prin examinarea gatului, urechilor si nasului si va identifica daca sunt sau nu infectate. Acesta va folosi un instrument de specialitate cu lumina, care ii va permite sa observe toate detaliile. Mai apoi se va examina pielea pentru a vedea daca prezinta o eruptie de scarlatina. Ulterior se va palpa gatul pentru a verifica daca nidulii limfatici sunt inflamati si se va verifica respiratia copilului folosind un stetoscop. La final se va verifica dimensiunea splinei pentru a vedea daca aceasta s-a marit sau nu.

Se vor face si recoltari de secretii din gat, folosind un betigas steril. Aceasta mostra va fi analizata la laborator, iar rezultatul va fi comunicat in maximum 2 zile.

Se poate ajunge la concluzia ca un copilul sufera de amigdalita acuta, care survine la doua saptamani de la inflamatia mucoasei faringiene.

Pentru a afla mai multe despre amigdalita si cum sa te protejezi de aceasta afectiune, te invitam la un control la Clinica ORL Bucuresti Zone Medical Estet. Dr. Mirela Turcu este specializata in domeniul ORL, iar alaturi de echipa sa de profesionisti vei face pasii potriviti.