Fascia plantară este un ligament (o fâșie de țesut dens) care leagă osul călcâiului de plantă piciorului. Fascia plantara acţionează ca o bandă elastică care se întinde la fiecare pas. De asemenea, susține arcul piciorului. Dacă fascia plantară este suprasolicitată sau deteriorată, se poate rupe, slăbi, umfla sau răni.

Această afecțiune duce la dureri în talpa piciorului. Fascia plantară este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii din talpă. Fascia plantară se prezintă de obicei ca o durere de călcâi arzătoare, ascuțită. Uneori, durerea se poate răspândi la nivelul piciorului. Majoritatea persoanelor cu fasciită plantară au dureri când se ridică din pat dimineața. De asemenea, poți simți durere după ce ai stat prelungit în picioare, după o activitate fizică prelungită sau la sfârșitul zilei.

Dureri în talpa piciorului – Cauze

Unele dintre cauzele durerii în talpa piciorului includ:

  • mușchii gambei încordați sau tendoanele lui Ahile (țesut dens care leagă mușchii gambei de osul călcâiului)
  • mers prelungit, stat în picioare mult sau alergare, în special pe suprafețe dure;
  • purtarea pantofilor care nu sunt potriviţi ca mărime;
  • purtarea pantofilor care nu asigură suportul necesar piciorului;
  • slăbirea țesuturilor piciorului odată cu vârsta;
  • picioare plate, copiul înalt sau mers neuniform;
  • supraponderabilitate;
  • sarcină sau modificări hormonale; sub influența hormonilor, ligamentele și țesuturile pot deveni mai mobile decât de obicei.

Masaj în talpa piciorului – Beneficii

Masajul picioarelor a fost folosit din cele mai vechi timpuri de către popoarele orientale ca mijloc de relaxare, de tratare a multor boli și de menținere a sănătății în general. Pe picior există aproximativ 70 de mii de terminații nervoase, prin care piciorul este conectat la toate organele interne. Masajul picioarelor este o plăcere incomparabilă, care nu numai că ameliorează oboseala picioarelor, tonifică mușchii picioarelor și a întregului corp, ci este și o procedură unică de relaxare.

Într-adevăr, masajul picioarelor este o acțiune foarte, foarte plăcută care duce la regenerarea, dacă nu a întregului organism, atunci, cel puțin, a forțelor în general. Un masaj în talpa piciorului este ușor diferit de un masaj al spatelui. Diferența este că la masajul din talpa piciorului nu sunt stimulați doar mușchii în sine, care sunt afectați, ci se exercită un efect benefic asupra întregului corp.

Medicii din medicină chineză spun că un masaj în talpa piciorului este literalmente tot ce are nevoie o persoană pentru a fi fericită. Practic, dacă ne uităm la aspectul punctelor de acupunctură de pe talpa piciorului, vom vedea acolo proiecții ale tuturor organelor și sistemelor corpului uman. Ai probleme cu coloana vertebrală? Ai grijă de talpă piciorului tău. Ai nasul înfundat? Un masaj al degetelor de la picioare te va scăpa de necaz.

Nu există atât de multe perpendiculare în corpul uman, sau mai bine zis, doar una. Acesta este piciorul, singura parte a corpului nostru, situată perpendicular pe toate celelalte părți ale acestuia. Masajul picioarelor este cunoscut oamenilor din cele mai vechi timpuri. Conform opiniilor vechilor medici indieni și chinezi, ale căror opinii și practici nu și-au pierdut actualitatea astăzi, concentrația fluxurilor de energie care se intersectează în picior, este cu adevărat enormă.