Analizele de laborator, de exemplu rezultatele analizelor de sânge, sunt o sursă de cunoștințe pentru medic și pacient cu privire la starea de sănătate și a organismului. În prezent, datorită ofertei largi a instituțiilor medicale private, practic oricine poate efectua anumite analiză de sânge, urină sau alte investigații de laborator. Cu toate acestea, merită să știi că, deși astfel de rezultate pot fi utile, de exemplu, în diagnosticarea sau selectarea suplimentelor alimentare, interpretarea lor independentă este destul de riscantă. La fel este și alegerea metodelor de diagnostic neconvenționale.

Unde ar trebui să fie efectuate analizele de laborator?

Persoana autorizată să efectueze analize de laborator este diagnostician de laborator. Este o profesie strict reglementată și pentru a deveni și apoi a lucra în această profesie trebuie îndeplinite o serie de condiții. Datorită acestui fapt, medicul care interpretează testul este sigur că rezultatele din fața ochilor săi reflectă starea reală.

Există totuși și erori în diagnosticul de laborator – pre-analitice, analitice și post-analitice. Peste 60% dintre erori sunt cele care apar înaintea testului în sine – se referă la pregătirea pacientului, colectarea materialului, identificarea pacientului și a probei și transportul la laborator. Laboratoarele dezvoltă și implementează sisteme și proceduri de calitate menite să minimizeze numărul de erori, dar de foarte multe ori cea mai slabă verigă este pacientul și mai precis pregătirea acestuia pentru analize.

Se știe că pacientul poate să nu aibă cunoștințele necesare pentru a se pregăti în mod corespunzător pentru recoltare. De aici concluzia că ar trebui să alegi un laborator analize București care să ofere pacienților săi procedura de pregătire pentru analizele de laborator. Ce înseamnă?

Pacientul trebuie informat ce analiză urmează să fie efectuată dimineața sau când trebuie să nu mănânce înainte. Dacă se efectuează analize de urină, ar trebui să i se ofere instrucțiuni specifice despre cum să recolteze corect proba.

Centrul medical Avanta este unul dintre locurile unde totul se bazează pe precizia rezultatelor și rapiditatea eliberării acestora, ceea ce oferă pacienților foarte multă încredere și siguranță în rezultatele disponibile după efectuarea analizelor medicale.

Iar dacă mai este menționat și faptul că prețurile sunt accesibile, iar centrul medical este situat într-o zonă centrală, unde este foarte ușor de ajuns din fiecare parte a capitalei, personalul angajat este format din medici și specialiști cu experiență și se primește un diagnostic corect în urma aflării rezultatelor, nimic nu mai poate sta în calea sănătății tale.

Cât este de importantă pregătirea adecvată pentru analize?

De exemplu, dacă este recomandabil să efectuezi analize menținând un stil de viață și o dietă standard, nu merge pentru recoltare de sânge a doua zi după încheierea, de exemplu, a unui post de 7 zile. Dacă pacientul vrea să își verifice glicemia și urmează să facă un test pe stomacul gol, nu trebuie să bea un pahar cu apă cu miere în dimineața recoltării. Nu contează că pacientul o bea în fiecare zi, ani de zile, chiar înainte de a se da jos din pat și jură că nu a mâncat nimic.

De asemenea, merită să verifici dacă persoana care recoltează probele de sânge este corectă. Cel mai adesea, recoltarea se face folosind coduri de bare care sunt lipite direct lângă pacient.