Uniformele și costumele medicale joacă un rol vital în sectorul medical și al asistenței medicale. Uniformele, halatele de laborator, salopetele și, în general, toate costumele protejează purtătorul de contaminanți, îndeplinind totodată funcții specifice. Motivul principal pentru care uniformele medicale diferă de la un spital la alt spital este acela că fiecare furnizor de servicii medicale are propriul set de politici, în conformitate cu legislația în vigoare, și trebuie respectate cu atenție.

Ce funcții îndeplinesc costumele medicale?

Există o serie de motive pentru care costumele medicale sunt deosebit de importante, oferind purtătorului mai multe beneficii. În primul rând, protejează împotriva fluidelor corporale. Cele mai multe costume medicale de înaltă calitate sunt realizate dintr-o țesătură groasă care acționează ca o barieră, prevind fluidele corporale să intre în contact direct cu pielea purtătorului. De asemenea, costumele medicale sunt confortabile și funcționale. Angajații din domeniul sănătății au unul dintre cele mai solicitante locuri de muncă și lucrează adesea în ture lungi, deci confortul este prioritar. Specialiștii trebuie să se grăbească, să ridice pacienții și echipamentele și sunt adesea expuși agenților patogeni dăunători, iar un costum medical de calitate asigură confortul necesar pe tot parcursul turei. De asemenea, costumele sunt funcționale pentru că permit o gamă amplă de mișcări, sunt prevăzute cu buzunare pentru depozitarea lucrurilor esențiale și multe modele sunt reversibile. Costumele contribuie la identificarea purtătorului. Este ușor să recunoaștem un specialist din domeniul sănătății de un specialist din alt domeniu dacă poartă un costum. În plus, identificarea poate fi sporită de culoarea costumului. Nu în ultimul rând, costumele ajută la prevenirea contaminării încrucișate. Acestea sunt curățate special împreună cu alte textile medicale, nu acasă, ceea ce ajută la prevenirea răspândirii bolilor, infecțiilor și virușilor.

Ce rol au culorile costumelor medicale?

Principala diferență a costumelor medicale în cadrul aceleiași unități, dar și de la un spital la altul, este dată de culoare. Majoritatea spitalelor sau instituțiilor medicale impun personalului să poarte costume medicale în culori specifice. Culoarea costumului poate varia între departamente și, de asemenea, ajută la diferențierea între rolul fiecăui angajat, de exemplu asistent medical sau chirurg. La rândul lor, pacienții identifică mai ușor specialiștii medicali în funcție de culoarea costumului. Există, de asemenea, o știință în spatele opțiunilor de culoare ale costumelor medicale. Albul a fost culoarea tradițională pentru chirurgi, medici și asistente, în special în sălile de operație, dar cercetările arată că verdele sau cyan-ul sunt alegeri mai bune, deoarece se spală mai bine decât albul și, de asemenea, îi ajută pe chirurgi să  vadă mai bine. S-a descoperit că uniformele verzi sau albastre ajută la reducerea oboselii ochilor și împrospătează vederea medicilor după ce s-au uitat la roșu sau alb pentru perioade lungi de timp.

Există multe culori diferite disponibile și fiecare culoare are propria sa influență și oferă beneficii aparte. De exemplu, roz, spre deosebire de roșu, care este adesea o culoare de avertizare sau o culoare negativă, este mai liniștitor pentru ochi. Această culoare este o alegere populară în casele de îngrijire sau în secțiile pentru copii. Albastru este cea mai populară alegere, deoarece este o culoare calmantă și poate ajuta la reducerea anxietății și la scăderea tensiunii arteriale. Se pare că albastrul îi ajută pe chirurgi să se concentreze mai bine. O altă alegere populară, verdele este asociat cu pacea și liniștea și este descris ca o culoare vindecătoare. Din punct de vedere științific, se știe că verdele ajută la scăderea tensiunii arteriale, fiind totodată o culoare percepută ca pozitivă.